Oktoberfest se seli u Dubai na šest meseci

Tradicionalni minhenski pivski festival Oktoberfest ove godine bi trebalo da se održi u Dubaiju, budući da je u Nemačkoj zbog pandemije korona virusa otkazan već drugu godinu za redom, piše Bild.

Naime, bavarski premijer Markus Soeder je u utorak, nakon sastanka sa gradonačelnikom Minhena, Dieterom Reiterom, izjavio da održavanje velikih događaja nije izvodljivo, prenosi Jutarnji list.

– Podići klasične pivske šatore na velikim festivalima uz socijalnu distancu, maske i druge mere je nemoguće. Takva situacija nije sigurna. Zamislite da postane događaj sa kojeg se virus proširio i da dođe do novog talasa, brend „Oktoberfesta“ bi bio zauvek uništen, a to ne želimo – poručio je Soeder.

Međutim, nemački mediji navode da za obožavaoce piva ipak „nije sve izgubljeno“, budući da će se sličan festival održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nedaleko od Dubai Marine, i umesto da traje uobičajenih 16 dana, trajaće šest meseci, piše Bild i navodi da su događaj organizovali Čarls Blum i preduzetnik Dirk Ipen.

Brojne nemačke pivare već su najavile da će učestvovati na festivalu na koji su pozvane i mnoge svetske zvezde poput Arnolda Švarcenegera, Stivena Sigala i Pamele Anderson. Organizatori poručuju da će svi gosti autobusima biti prevezeni na mesta gde su odseli, kako ne bi pijani lutali gradom i napominju da festival nije premešten, već se radi o posebnom događaju.

Najveći svetski festival piva, Oktoberfest, je 2020. po prvi put otkazan posle Drugog svetskog rata, a u takvoj situaciji se našao još samo zbog epidemije kolere 1854. i 1873. godine. Nije potrebno posebno isticati da preseljenje festivala na arapsko poluostrvo nije naišlo na najbolje prihvatanje kod nemačkih tradicionalista.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор