Otvoren aerodrom na koji je Berlin čekao 30 godina

Juče je u Berlinu otvoren novi veliki aerodrom Berlin-Brandenburg, na koji je nemačka prestonica čekala čak trideset godina. Ovaj projekt važi za jedan od najvećih skandala nemačkog građevinarstva zbog kojeg do sada još niko nije odgovarao, piše Dojče vele (DW).

Kod izgradnje aerodroma bilo je toliko grešaka da je teško nešto izdvojiti. Nakon otkazanog otvaranja 2012. stručnjaci su utvrdili oko 120.000 propusta, među kojima i nefunkcionalni sistem zaštite od požara, hiljade automatskih vrata bez priključka na struju, garaže s premalo gvožđa u betonu i previše razmaknutim nosačima, a 170.000 kilometara kablova je bilo postavljeno proizvoljno, u nedozvoljenim kombinacijama i malim šahtovima. Bilo je potrebno osam godina da arhitekte, inženjeri, tehničari i građevinari srede sav taj haos.

Otvaranje ove vazdušne luke otkazivano je šest puta, a za to vreme troškovi izgradnje su porasli sa 2,5 milijardi na preko 7 milijardi eura, i to za aerodrom za koji je već jasno da će biti premali, te se sada planira njegovo proširenje do 2030. godine, vredno dodatnih 2,3 milijarde. Tri parlamentarna istražna odbora pokušala su da utvrde kako je došlo do ovolikih propusta. Pregledno je bezbroj dokumenata, saslušano stotine svedoka i na kraju urađen izveštaj na više hiljada stranica, koji pokazuje da su zakazali odgovorni na svim nivoima, ali i da je pre svega bilo nestručno političko vođstvo.

Na katastrofalno stanje politika je reagovala prebacivanjem krivice i nizom smena, a ekipa za planiranje oko arhitekte fon Gerkana je morala da ode. Kasnije je rečeno da je to bila greška, jer su novi koji su dovedeni da završe aerodrom stalno morali da traže građevinsku dokumentaciju i stalno su imali manjak informacija o tome kako je nešto do tada izgrađeno. Da skandal bude još veći, 2014. godine je na jednom berlinskom otpadu pronađeno mnoštvo građevinskih dokumenata o izgradnji aerodroma.

Za sve te ludosti nikada niko nije pozvan na odgovornost, piše DW. Odgovorni političari odavno nisu na funkcijama, a kada se tadašnji gradonačelnik Klaus Voverajt 2014. opraštao od politike, o aerodromu je rekao da je to bio bolan poraz koji je to ostao do danas. Ni menadžeri nisu pozvani na odgovornost. Šta više, jedan od dvojice smenjenih je 2012. uspeo da preko suda iznudi nadoknadu štete od 1,4 miliona eura zbog ne dobijanja plate.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор