Napokon završena brza saobraćajnica Batočina – Kragujevac

I poslednja deonica brze saobraćajnice Кragujevac-Batočina, u dužini od 4,5 kilometara kroz Batočinu, napokon je završena i puštena u saobraćaj, čime je kompletirano svih 25 kilometara ove trase, a Kragujevac povezan sa auto-putem, piše RTK.

Prema rečima direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka, ova deonica je završena za godinu i po dana i koštala je 1,1 milijardu dinara sa PDV-om. On je istakao da će savremena brza saobraćajnica omogućiti bezbedan saobraćaj od Кragujevca ka auto-putu čija je frekfencija 12.000 vozila dnevno.

– Sada se rade planovi za novu petlju i naplatnu stanicu u Batočini, a radovi će početi na proleće. Pripremaju se projekti i za izgradnju brze saobraćajnice koja će povezati Кragujevac sa Moravskim koridorom preko Mrčajevaca, a i taj projekat bi trebalo da bude gotov do marta, pa da se onda izabere izvođač i krene u izgradnju – rekao je Drobnjak.

Izgradnja brze saobraćajnice od Кragujevca do petlje kod Batočine, duge 25 km, koja je započeta još 2009. godine, a njen završetak neprestano odlagan, ukupno je koštala oko 5,5 milijardi dinara i napokon je omogućila da se od Kragujevca do auto-puta stiže za 15 minuta. Najveći problem u ovom poslu, objasnio je Drobnjak, bila je eksproprijacija, a poteškoća je bilo i sa postavljanjem vodovoda, kanalizacije, optičkog i telefonskog kabla.

– Sada imamo dobru i bezbednu vezu naših naselja koje povezuje ovaj put, a koji predstavlja i impuls za dovođenje stranih investitora i oživljavanje privrede Batočine. Batočina je donela plan detaljne regulacije za industrijsku zonu Žirovničko polje, lokaciju koja je na 7-8 minuta i od Кragujevca i od auto-puta, što je jedna od najboljih lokacija u Srbiji za investiture – poručio je predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović.

Radovi na deonici kroz Batočinu obuhvatili su izgradnju dve nove saobraćajne trake, kao i kompletnu rekonsturkciju i rehabilitaciju postojećih traka dosadašnjeg magistralnog puta. Tokom izgradnje rešena su i komunalna pitanja, važna za kvalitet života građana, poput vodovoda i kanalizacije. Izgradnjom novog kružnog toka, rasvete, pešačkih staza i zaštitnih barijera kroz Batočinu, omogućena je veća propulzija saobraćaja, a obezbeđena su i potencijalno opasna mesta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор