Novi Sad dobio prvo reciklažno dvorište

U cilju održivog upravljanja otpadom, na Gradskoj deponiji u Novom Sadu juče je otvoreno prvo od tri planirana reciklažna dvorišta, u koje će građani moći da donesu karton, plastiku, aluminijum…

– Prvo reciklažno dvorište je polazna tačka u izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Ovakvi centri predstavljaju vezu između jedinica lokalne samouprave, građana, ovlašćenih sakupljača i lica koja vrše tretman otpada. Građani će na ovu lokaciju moći da donose karton, plastiku, aluminijum i slično, ali takođe i otpad poput guma, akumulatora, baterija – objasnila je članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović Bojić.

Reciklažno dvorište ima tri funkcionalne celine – ulaznu zonu u kojoj se meri doneti reciklažni otpad, halu za selektovanje koja ima funkciju prijema sakupljenog otpada i separaciju, dok treću celinu čini reciklažni prostor za poseban otpad namenjen adekvatnom zbrinjavanju, prenosi b92.

– Kao jedan od prioritetnih zadataka Grada Novog Sada jeste rešavanje pitanja upravljanja otpadom. Potrebno je uložiti dodatni napor u pogledu edukacije naših građana, ali i obezbeđivanja ovakvih reciklažnih dvorišta, gde će se otpad kolektovati i samim tim smanjiti mogućnost stvaranja divljih deponija – poručila je Radenović Bojić i najavila za kraj maja izbor izvođača radova na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

U izgradnju prvog reciklažnog dvorišta Gradska uprava je uložila 190 miliona dinara, a ministarstvo dodatnih 32 miliona. Za izgradnju drugog reciklažnog dvorišta, koje je planirano u Futogu, trenutno je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije. Treće reciklažno dvorište će biti izgrađeno na Petrovaradinskoj strani grada, kako bi svi delovi Novog Sada bili podjednako obuhvaćeni budućim reciklažnim sistemom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор