Na Zlatiboru otvoren 1. Međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru danas je počeo 1. Međnarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma, na kom će se do 12. maja, osim domaćih proizvođača, predstaviti i učesnci iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore i Hrvastke.

Manifestaciju su organizovali Opština Čajetina i Zlatborski eko agrar pod pokrviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sajam je zvanično otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević koji je istakao da pokretanje ovog događaja predstavlja „samo početak pomoći Ministarstva zapadnoj Srbiji“.

– Prošle godine je nastala ideja za pokretanje sajma, odnosno da se organizuje jedna ovako značajna privredna manifestacija i u zapadnom delu Srbije, koji je okosnica naše poljoprivrede i turizma – rekao je Bogićević, a prenosi ozonpress.

Direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić je naveo da je u okviru sajma, pored 40 štandova za prezentaciju poljoprivrednih proizvoda, na parkingu sa duge strane jezera izložena i poljoprivredna mehanizacija 20 proizvođača, kao i da se edukatvni deo maniestacije odvija u Inovacionom biznis centru Zlatibor.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je objasnio da je organizovanje sajma nastavak aktivnosti koje ta lokalna samouprava preduzima u cilju ubrzanog razvoja poslovanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača i lakšeg i bržeg plasmana njihvih proizvoda.

– Upustili smo se u ozbiljan i dugoročan posao da radimo u interesu građana, jer Srbija bez sela ne može napred. Već više godina organizujemo naše poljoprivrednike da proizvode na savremen način i u tome ćemo im pomoći kroz opštinski Agrobiznis centar koji poslednjih godina beleži ozbiljne rezultate – istakao je Stamatović.

On je podsetio okupljene Zlatiborce da se lokalna samouprava borila da sačuva i njihovo privatno zemljište od otimačine, isto kao što se borila da sačuva i državno poljoprivredno zemljište, zahtevajući da se ono daje u zakup, a ne u vlasništvo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор