Sutra počinje novosadski Sajam poljoprivrede

U Novom Sadu sutra počinje jubilarni 90. Međunarodni sajam poljoprivrede, na kojem će do 26. maja svoje proizvode izlagati 1.100 firmi iz 26 zemalja sveta, dok će Italiju, kao zemlju partnera manifestacije, predstavljati na zajedničkom štandu 21 kompanija.

Prema rečima direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, do sada je prodato više od 12.000 ulaznica, a treći put zaredom glavni partner događaja biće Italija, koja je pripremila set aktivnosti, pre svega kulturne prirode, uz nastup prestižne izvođačke grupe „Taranta“, prenosi agencija Tanjug.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović je istakla kako je veoma značajno što će posetioci imati priliku da vide različite vrste životinja koje do sada nisu izlagane na ovom sajmu, među kojima su i neke tradicionalne autohtone rase, a koje će biti prikazane u okviru 14 kolektivnih izložbi.

– Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa genetskim materijalima, kao i uslovima u kojima se oni čuvaju. Pored toga, biće predstavljeno i sve ono što su buduće mere, programi i podsticaji, kako Vlade, tako i samog Ministarstva poljoprivrede, kada su u pitanju očuvanje i unapređenje stočarstva u Republici Srbiji – rekla je Golubovićeva.

Kako je najavio član Gradskog veća za privredu i turizam Milorad Radojević, Pokrajinski sekretarijat će u svom paviljonu promovisati preduzetništo i stare zanate, kao i organske proizvođače, koji će se predstaviti kroz svoje udruženje „Organski sad“, a tu će biti i proizvođači proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, među kojima su najpoznatiji futoški kupus, fruškogorski lipov med i begečka šargarepa. On je dodao da će na sajmu biti i novosadski vinari i mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom.

Tokom manifestacije, Ekonomsko odeljenje italijanske ambasade (kancelarija ICE/ITA) organizovaće i dva važna seminara, 20. i 23. maja, posvećena preciznoj poljoprivredi, a ovi događaji biće dobra prilika i za saradnju istraživačkih instituta kao što su BIOSENS, novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo i državni italijanski institut KREA.

Otvaranju sajma prisustvovaće i ministar poljoprivrede Republike Italije Frančesko Lolobriđida, koji je na nedavno održanom Sajmu Makfrut u Riminiju izjavio za RTV da tržište Srbije raste i da ga u Italiji prate sa posebnom pažnjom, jer ono može otvoriti i druga nacionalna tržišta u regionu. On je tada istakao da postoji mnogo komplementarnosti i da italijanski model garancije kvaliteta može biti primenjen i na srpskim proizvodima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор