BMW predstavio futurističku električnu jahtu

Nemački BMW je na početku ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu premijerno predstavio futurističku električnu jahtu, koju je konstruisao u saradnji sa brodograditeljskom kompanijom Tyde.

Brod je nazvan Icon i, pored inovativnog dizajna, donosi nešto novo u svet luksuznih čamaca. Postavljen je na hidrokrila kao hidrogliser, a pogon mu je električni i čine ga dva elektromotora od 136 KS, koji se strujom napajaju iz baterija BMW-a i3. U pitanju je komplet od šest baterija ukupnog kapaciteta 240 kWh, prenosi B92.

Zahvaljujući formi hidroglisera, potrošnja energije je minimizirana, uz maksimalni domet sa jednim punjenjem baterija od 50 nautičkih milja, brzinom krstarenja od 24 čvora i najvećom brzinom od 30 čvorova. Dužina jahte iznosi 13,15 m, širina 4,5 m na krmi i inovativnog je dizajna sa velikim staklenim površinama, dok je unutrašnjost uređena u „lounge“ stilu sa rotirajućim foteljama.

Kontrola kretanja broda i svih drugih vitalnih funkcija odvija se preko ekrana od 32 inča i posebno prilagođenog iDrive sistema. Za sada serijska proizvodnja nije planirana, ali u BMW-u veruju da tržište za ovakve jahte postoji, zbog čega najavljuje da će ostaviti otvorenu opciju za pokretanje proizvodnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор