VW predstavio električni „narodni automobil“

Izvršni direktor nemačkog Volkswagena Tomas Šefer predstavio je novi koncept malog, pristupačnog električnog automobila ID.2 i najavio da će to u budućoj serijskoj formi biti „pravi narodni automobil“.

Pozivajući se na nasleđe brenda, koje će svima omogućiti električnu mobilnost po prihvatljivoj ceni, on je istakao da će serijska verzija ID.2 All, koja bi trebalo da se pojavi u prodaji 2025. godine, koštati manje od 25.000 eura, prenosi b92.

– Uopšte nije laka igra ponuditi vozilo po ceni ispod 25.000 eura. Možemo mnogo da uradimo u smislu ekonomije obima. U našoj grupi brendova koristimo malu platformu koja može da dobije četiri vozila zajedno sa Cuprom i Škodom, tako da će nam taj obim pomoći da smanjimo cene kako bismo bili konkurentni, ali takođe i da zarađujemo na tome – kaže Šefer.

Kako je istakao, ovo je prvi korak ka beskompromisnom vozilu, s obzirm na to da kompanija ne želi da pravi kompromise po pitanju bezbednosti ili da ponudi nerealne domete vožnje koji nemaju smisla da se stave u specifikacije.

– Ne. Pokazujemo sjajno vozilo, pravi narodni auto sa vrhunskom tehnologijom. U isto vreme radimo i na električnom vozilu ispod 20.000 eura, što će biti još veći izazov, ali mislim da je i to deo našeg DNK kao Volkswagena. U narednih nekoliko meseci ćemo izveštavati o ovome – najavio je Šefer.

Serijski ID.2 će u prvoj fazi biti ponuđen samo sa jednim motorom sa 226KS, koji će omogućiti ubrzanje do 100 km/h za manje od 7 sekundi. Autonomija vožnje sa jednm punjenjem baterija iznosiće 450 km (po WLTP standardu), a na brzom punjaču će biti dovoljno oko 20 minuta za dopunu baterije do 80 odsto kapaciteta.

Sa novom karoserijom hečbeka, unutrašnjost ID.2 All imaće novi izgled i do pet putničkih mesta, zbog čega u kompaniji tvrde da će raspolagati sličnim prostorom kao i današnji Golf.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор