Nemačka policija razbila darknet servis

Nemačka policija je uspešno presekla aktivnosti najvećeg darknet servisa za pranje novca i zaplenili bitkoine u rekordnoj vrednosti od 44 miliona eura, saopštila je Savezna kancelarija kriminalističke policije Nemačke.

Centralna kancelarija za borbu protiv sajber kriminala (ZIT) frankfurtskog tužilaštva i Federalna kancelarija kriminalističke policije u sredu su zaplenili serversku infrastrukturu najvećeg svetskog kripto miksera, ChipMixer, koji je bio stacioniran u Nemačkoj.

Pored bitkoina, policija je pronašla i oko sedam terabajta podataka, što ovu akciju čini najvećom tog tipa koju je ikada izvršila Federalna kancelarija kriminalističke policije, prenose Novosti.

Inače, ChipMixer je servis koji postoji od sredine 2017. godine sa ciljem da, takozvanim „mešanjem“, sakriva kriminalno poreklo novca svojih klijenata, kojima je garantovala potpunu anonimnost.

Procenjuje se da je tokom svog postojanja ChipMixer pomogao u pranju kripto imovine u vrednosti od oko 2,8 milijardi eura. Policijska akcija na razbijanju ovog servisa bila je moguća zahvaljujući inovativnim strategijama za borbu protiv sajber kriminala, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор