Nemačka u problemu zbog lažnih potvrda o vakcinaciji

Nemačka kancelarija za borbu protiv kriminala upozorila je javnost na pojavu sve većeg broja falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa, kao i na sigurnosne nedostatke tih dokumenta.

“U Nemačkoj su se pojavile falsifikovane potvrde o vakcinaciji, a samo u Bavarskoj je zabeleženo nekoliko desetina takvih slučajeva”, saopštila je Kancelarija za borbu protiv kriminala, a prenosi agencija Hina.

Inače, revakcinisane osobe poslednjih nekoliko nedelja olakšano ulaze i izlaze iz zemlje, idu kod frizera i posećuju kafiće i restorane. Stoga u kancelariji strahuju da bi broj potvrda o revakcinaciji mogao da se dodatno poveća sa stupanjem na snagu novih olakšica za osobe koje su vakcinisane.

“Očekuje se da će na temelju zakonskih olakšica za vakcinisane porasti potražnja za lažnim potvrdama o vakcinisanju”, dodaje se u saopštenju Kancelarije.

U Državnom tužilaštvu u Minhenu navode kako se falsifikovane potvrde o vakcinaciji relativno lako mogu nabaviti preko raznih internet platformi, poput Telegrama. S tim u vezi, istraživanje javnog servisa ARD je pokazalo da se broj članova grupa na Telegramu, preko kojih se traže i nude lažne potvrde, poslednjih nedelja višestruko se povećao.

“Cene potvrda o vakcinisanju protiv korona virusa kreću se od visokih dvocifrenih do niskih trocifrenih iznosa u eurima”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор