Mladi u Nemačkoj masovno napuštaju školavanje

U Nemačkoj se zanatski sektor trenutno suočava sa ozbiljnim nedostatkom praktikanata, zbog čega zanatska preduzeća sve teže nalaze buduće radnike, prenosi Rajniše post.

– U našim zanatskim komorama krajem aprila i dalje je bilo slobodno nešto manje od 40.000 mesta za obuku. Posebno su velike potrebe na poslovima sa klima uređajima, grejanjem, sanitarijama, elektroinstalacijama i uopšte u građevinarstvu, ali i kod zanatskih poslova vezanih za namirnice ili medicinu – naveo je predsednik udruženja zanatlija Jerg Ditrih.

On smatra da će novi zakon o imigraciji stručnih radnika, čije je donošenje u planu, samo donekle da pomogne, zbog čega kaže da se treba usredsrediti na iskorišćavanje domaćih potencijala kada je reč o stručnim radnicima.

– Daleko više žena treba da dobije mogućnost rada sa punim radnim vremenom. Zato moramo više učiniti na usklađivanju posla i dece. Takođe, suviše mladih prekida školovanje i ostaje bez diplome, a učenici u gimnazijama imaju savetovališta za izbor studija, dok perspektiva strukovnog školovanja ne postoji – kaže Ditrih.

Na osnovu redovnog popisa građana, u Nemačkoj je trenutno oko 600.000 mladih od 18 do 24 godine koji su napustili školovanje, a nakon toga se nisu zaposlili, niti su započeli stručnu obuku ili studije. Stoga Ditrih upućuje vladu da se pobliže pozabavi ovim problemom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор