Broj kupaca-proizvođača struje premašio 1.300

Građani Srbije su prepoznali koncept kupca-proizvođača struje, kao načina da sebi obezbede pristupačnu i jeftiniju energiju, što pokazuje stalni porast njihovog broja koji je do sada već premašio 1.300, saopštila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

– Za razliku od velikih investicija, kako u proizvodne kapacitete, tako i u razvoj mreže, za koje je potrebno nekoliko godina da se realizuju, u sektoru kupaca-proizvođača rezultati su odmah vidljivi – rekla je Đedovićeva na otvaranju konferencije „Prozjumeri – godinu dana posle“.

Ministarka je objasnila da je ukupna instalisana snaga elektrana koje pripadaju kupcima-proizvođačima dostigla 15,7 MW, da najveći broj kupaca-proizvođača čine domaćinstva, njih oko hiljadu, oko 300 su industrijski kupci, a registrovana je i jedna stambena zajednica sa ovim statusom. Ona je dodala da je prethodni period iskorišćen i za dodatno unapređenje propisa u ovoj oblasti i najavila da će se na tome i dalje raditi.

– Izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije definisani su limiti za domaćinstva i ostale krajnje kupce na način koji će pomiriti interese stabilnosti elektroenergetskog sistema i interese kupaca-proizvođača. Novi propisi, između ostalog, treba da doprinesu optimizaciji investicija domaćinstava u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom i podstaknu kupce-proizvođače da ne koriste električnu energiju za grejanje u periodima kada je ona najskuplja. Koncept kupca-proizvođača se orijentiše pre svega ka domaćinstvima i maloj privredi, dok će veliki industrijski potrošači imati mogućnost da samosnabdevanje ostvaruju kroz koncept aktivnog kupca, što će biti uređeno izmenama Zakona o energetici koje treba da budu usvojene ove godine – objasnila je Đedović.

Kako je podsetila, kroz izmene Zakona o PDV-u od početka godine je omogućeno da se PDV ne obračunava na svu energiju koju kupci-proizvođači preuzmu od EPS-a, već samo na utrošenu energiju, čime su kupci-proizvođači dobili povoljniji obračun poreza i niže račune. Takođe, postavljanje solarnih panela u domaćinstvima podržano je i kroz program subvencija za povećanje energetske efikasnosti za porodične kuće i stambene zgrade, koje Ministarstvo realizuje zajedno sa lokalnim samoupravama.

Đedovićeva je poručila na skupu da je u vreme energetske krize, kad se svet suočava sa sve skupljim energentima i kad proces dekarbonizacije usmerava ulaganja u energetski sektor, kupac-proizvođač jedan od odgovora na pitanja kako da proizvedemo više zelene energije i da bolje uskladimo njenu proizvodnju i potrošnju.

– Koncept energetske samostalnosti upotrebom solarne energije koristan je pre svega domaćinstvima i privredi, ali i državi, jer predstavlja jedno od oruđa da se veliki broj građana uključi u energetsku tranziciju. U budućnosti, kao što moramo da razvijamo naš prenosni sistem, da bismo omogućilli integraciju većih kapaciteta iz OIE, tako moramo da razvijamo i distributivnu mrežu kako bi sistem mogao da podrži sve veći broj prozumera. Svi kapaciteti koji se budu gradili iz OIE, bilo da je reč o velikim vetroelektranama ili solarnim elektranama, ili o elektranama koje postavljaju kupci-proizvođači, treba da doprinesu ostvarenju naših strateških ciljeva, a to su sigurno snabdevanje energijom po najnižoj ceni, većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini – poručila je Đedovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор