Srbiji za čistu energiju potrebne 32 mlrd. €

Put ka energetskoj nezavisnosti Srbija planira da u narednih 25 godina trasira po najnižoj ceni uz maksimalno očuvanje životne sredine, za šta su joj potrebna ulaganja u ukupnom iznosu od 32 milijarde eura, poručuje ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Tokom učešća na regionalnoj konferenciji „Look up“, ona je rekla da se, osim u nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), velika sredstva ulažu i u projekte energetske efikasnosti i revitalizaciju postojećih termoelektrana.

– U izgradnju postrojenja za odsumporavanje ulažemo stotine miliona eura. Nova elektrana u Kostolcu će ispunjavati sve evropske i svetske standarde zaštite životne sredine. Postrojanje za odsumporavanje u Kostolcu B je prvo koje je izgrađeno i radi punim kapacitetom. Koštalo je 96 miliona eura, a emisija sumpordioksida je smanjena za 20 posto – navela je Đedovićeva.

Ministarka je naglasila da postojeća energetska postrojenja ne mogu biti zatvorena preko noći, već se mora imati tranzicioni plan. Kako je podsetila, u toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT-u A i TENT-u B, tako da će po završetku revitalizacije TENT-A emisija sumpordioksida biti manja deset puta, a emisija TENT-B čak 15 puta manja.

– Istovremeno se radi na povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora tako da se sačuva stabilnost elektroenegetskog sistema na održiv način. Neophodno je da se elektromreža pripremi za povećanje OIE i proširenje i jačanje prenosnih kapaciteta i elektromreže, u šta će u narednih četvrt veka biti uloženo 10 milijardi eura – dodala je Đedovićeva.

Što se tiče projekata koji se sprovode u oblasti energetske efikasnosti, ministarka je poručila da je u zgradama državne uprave u oktobru ušteda električne energije bila 25% u odnosu na oktobar prošle godina, a da je samo Ministarstvo rudarstva i energetike uštedelo 45%. S tim u vezi, ona je naglasila da Srbija troši četiri put više energije po jedinici proizvoda nego Evropska unija, da naša domaćinstva troše oko 30%, a domaćinstva u EU 25%, dok toplotne energije trošimo 2,5 puta više.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор