Ministarka negira da je TE Kostolac B ozbiljan zagađivač

Umesto smanjenja emisija sumpor-dioksida, TE Kostolac B je u 2020. godini izbacila u atmosferu oko 16.000 tona ovog štetnog gasa više nego u 2019. godini, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) nakon izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da su emisije sumpor-dioksida u skladu sa propisima EU.

Naime, ministarka Mihajlović je tokom obilaska Termo elektrane Kostolac izjavila da su „emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu sa onim što je propisala Energetska zajednica“, prenosi eKapija.

“Iako je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B izgrađeno još 2017. godine, ono nije doprinelo smanjenju emisija sumpor-dioksida, koje su tokom 2018. godine iznosile 113.913 tona, tokom 2019. godine 79.113 tona, a tokom 2020. godine 95.097 tona. Ukupno dozvoljena maksimalna emisija sumpor-dioksida za TE Kostolac prema NERP-u iznosi 7.957 tona, dok su emisije za svih dvanaest termoelektrana obuhvaćenih NERP-om ograničene na najviše 54.575 tona godišnje – saopštio je RERI.

Iako ovi podaci jasno pokazuju da je zagađenje koje pravi TE Kostolac B gotovo dvostruko veće od nivoa dozvoljenog za 12 termo elektrana, iz Ministasrtva navode da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac, kao prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji je u funkciji od 23. oktobra 2020. godine, ispunilo svoj cilj.

“Otkad je pušteno u rad, postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova postiže, i postizaće i ubuduće, zadate granične vrednosti emisija u iznosu maksimalno 130 mg/Nm3 za SO2, koliko propisuje i Energetska zajednica, kao i 20 mg/Nm3 za praškaste materije”, navode iz Ministartva rudarstva i energetike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор