Poslovanje nemačke laboratorije na krilima korona krize

Tokom aktuelne pandemije korona virusa, poslovanje medicinskih laboratorija nemačke kompanije Synlab je dodatno procvetalo, budući da je, uprkos poplavi brzih antigenskih i kućnih testova, laboratorijski PCR test ostao najpouzdaniji za otkrivanje infekcije. Prvog dana izlaska na berzu kompanija je prikupila četiri milijarde eura, iako je očekivala više.

Synlab iz Minhena je još 1998. osnovao lekar laboratorijske medicine Bartolomeus „Bartl“ Vimer. Kompanija u Nemačkoj ima dvadeset laboratorija od ukupno 47, a posao joj je dobro išao i pre pandemije, s obzirom na to da nudi čitav niz laboratorijskih analiza neophodnih kako u medicini, tako i u veterini.

Za ovakve firme korona kriza se ispostavila kao prava blagodet, a Synlab je prošle godine izvršio 11,6 miliona PCR testiranja, što mu je donelo 620 miliona eura prometa, od ukupno 2,6 milijardi prometa na nivou čitavog koncerna, i porast obrta od 38 procenata. Synlab već sada nudi i testove kod kojih se uzorak ne uzima štapićem iz nosa ili ždrela, nego se analizira tekućina kojom se ispira grlo, a tu je i test za decu, takozvana „lizalica“, već popularna za korišćenje u vrtićima. Budući da stalno širi ponudu, pogotovo kad je reč o testiranju na korona virus, kompanija ove godine računa na novi porast obrta od 17 posto.

Synlab iz je ubedljivo najveća nemačka laboratorija. Konkurent joj je Bioscientia iz Ingelhajma, koja ostvaruje promet od jedva 280 miliona eura. Bioscientiju je progutao australijski gigant na polju laboratorijskih analiza Sonic Healthcare, a u Evropi su trenutno takve najveće kompanije švajcarski koncern Unilabs i francuski Eurofins Scientifics. Iako u Nemačkoj imaju samo dve svoje laboratorije, i francuska kompanija može biti zadovoljna korona poslovanjem, jer su samo u prvom kvartalu ove godine ostvarili promet od 1,6 milijardi eura i rast od 41 posto. Eurofins Scientific je već izlistana na berzi, a vrednost njenih deonica trenutno iznosi oko 15,8 milijardi eura.

Prvi dan prometa deonicama doneo je nemačkom Synlabu samo četiri milijarde eura, znatno manje nego što su se nadali. Iako na kraju dana, od 27,5 miliona akcija, sedam miliona nije prodato, u Synlabu su uvereni da će se dobar glas o njima pročuti. Kompaniji od tog prihoda treba da stigne oko 400 miliona eura sa kojima namerava da podmiri dugove i širi poslovanje akvizicijom drugih laboratorija. Od početka ove godine kompanija je već dogovorila devet akvizicija, prenosi Dojče vele.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор