Da u Srbiji bar 30 posto domaćinstava koristi solarnu energiju!

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je plan da u našoj zemlji bar 30 posto domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela. Ona je podsetila da će poziv za dodelu subvencija za solarne panele biti raspisan početkom septembra, a da će procedura biti ista kao i za zamenu stolarije.

– Podaci koje imamo od lokalnih samouprava pokazuju da je minimum 50 posto domaćinstava zainteresovano za zamenu prozora, vrata, kotlova, za izolaciju spoljnih zidova. Ministarstvo će raspisati poziv ka jedinicama lokalne samouprave, a onda oni dalje, najpre ka kompanijama i prema građanima. Svi mogu da učestvuju, bez obzira na to da li se radi o kućama, stanovima, stambenim zajednicama. Imaćemo dovoljno novca, razgovarali smo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sledeće godine će samo za projekat povećanja energetske efikasnosti biti izdvojeno 150 miliona eura – poručila ke Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da će u skladu sa projektom, država obezbediti polovinu novca. Kako je istakla, zamena stolarije može da smanji račune za 40 posto, čime se značajno može uticati i na životnu sredinu.

– Plan je da bar 30 posto domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela. Takođe radimo na tome i da podstaknemo ljude da više koriste gas, a sve da bismo podigli svest o značaju energije i kako ne bismo bacali kilovat-časove kroz prozor – rekla je ministarka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор