Učenice iz Niša osmislile solarnu masku za telefon

Na regionalnom takmičenju pod nazivom „Poslovni izazov“ pobedio je tim niške Pravno-poslovne škole, koji je osmislio zaštitnu masku za mobilni telefon koja pomoću solarne energije puni bateriju.

U konkurenciji predstavnika 23 srednje škole iz jugoistočne Srbije, učenice Miljana Mitrović, Đurđa Marinović i Jana Miljković, na čelu sa mentorkom profesorkom Marinom Vasić, obezbedile su i plasman na finalno takmičenje u Beogradu u februaru. Ukoliko ponove uspeh, čekaće ih odlazak na regionalno takmičenje „Poslovni izazov Zapadnog Balkana“.

Ideja koju ovaj tim sada razrađuje do detalja, nastala je nakon saznanja da se godišnje samo za proizvodnju električne energije koja puni baterije mobilnih uređaja sagori više 35 miliona tona uglja. Budući da je takmičenje organizovano onlajn zbog pandemije i da još uvek ne postoji gotov proizvod, mlade Nišlijke ne znaju da li će njihova maska biti upotrebljiva, ali je izvesno da bi solarna maska mogla da radi i kada nema sunca, jer bi joj bila dovoljna i dnevna svetlost.

– Njihova prednost je i to što su učenice Pravno-poslovne škole, pa u okviru naših virtuelnih preduzeća sedmično rade na po nekoliko novih ideja – kaže direktor ove obrazovne ustanove Milorad Gavrilović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор