Srbija najviše u regionu ulaže u prljavu energiju

Šest ugovornih strana Energetske zajednice izdvojilo je više od 900 miliona eura subvencija za eksploataciju uglja u 2018. i 2019. godini, što je skoro nepromenjen iznos u odnosu na prethodne tri godine, navodi se u studiji Energetske zajednice objavljenoj 3. decembra.

Analiza situacije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Kosovu i Ukrajini je pokazala da je ovih šest zemelje, u petogodišnjem periodu od 2015. do 2019. godine, izdvojilo više od 2 milijarde eura subvencija za ugalj, prenosi Capital.

– Sama razmera subvencija rasipanih na najprljaviji izvor energije je alarmantna. Iako se Evropska unija čvrsto kreće prema neutralnom energetskom sistemu, izveštaj pokazuje da su ugovorne strane i dalje zaglavljene u prošlosti – izjavio je direktor sekreterijata Energetske zajednice Janez Kopač.

U ovim zemljama je pružena i značajna podrška u obliku garancija za državne zajmove koji su samo u 2019. godini dostigli 2 milijarde eura, a studija je pokazala i da su se subvencije često pružale neprofitabilnim i neefikasnim termoelektranama i rudnicima uglja.

“Subvencije značajno iskrivljuju energetska tržišta, šaljući pogrešne signale potencijalnim investitorima i potrošačima i negativno utiču na donošenje odluka o budućem razvoju elektroenergetskog sektora. Nastavak visoke upotrebe ovih subvencija direktna je prepreka energetskoj tranziciji i ispunjavanju ciljeva neutralnosti po pitanju ugljenika”, napominje se u studiji.

Najviši iznosi subvencija za ugalj bili su u Ukrajini, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U 2018. i 2019. godini Ukrajina je za ovaj sektor obezbedila 751,52 miliona eura, Srbija 88,76 miliona, Bosna i Hercegovina 42,91 miliona, Kosovo 12,7 miliona, Severna Makedonija 3,83 miliona, a Crna Gora 1,14 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор