Agencije vraćaju novac svima koji nisu iskoristili vaučere

Turističke agencije u Srbiji počele su da pozivaju putnike koji nisu stigli da iskoriste vaučere za nerealizovana putovanja, kako bi im umesto njih isplatile novac, što je i propisano Uredbom o zamenskim putovanjima.

Prema ovoj Uredbi, planirano je da se putnicima novac vrati najkasnije 1. februara, ali će ovaj rok najverovatnije biti produžen do kraja tog meseca, s obzirom na to da u agencijama kažu da je tehnički neizvodljivo da se svi klijenti isplate odjednom.

Kako kaže direktor Jute Aleksandar Seničić, agencije već pozivaju putnike od kojih uzimaju račune na koje će im isplatiti novac, ali im, pored toga, i dalje nude popuste za putovanja i pokušavaju da ih motivišu da ipak iskoriste vaučere.

– Svima je u interesu da se ovo završi, pre svega zbog nove sezone i vraćanja poverenja putnika. Ostalo je da agencija isplate ukupno 6,5 miliona eura, što je deset odsto ukupnog iznosa od oko 70 miliona, koliko je bilo uplaćeno na početku pandemije. To i nije loš rezultat, međutim, dok je s jedne strane pozitivno to što je većina putnika iskoristila zamenske vaučere, s druge strane je opet reč o velikom iznosu koji agencije nemaju mogućnosti da plate iz tekućeg poslovanja – objašnjava Seničić.

Prema njegovim navodima, dve-tri agencije generišu oko milion eura duga i pitanje je da li će nakon isplate uspeti da opstanu. Od početka pandemije, zahtev za stečaj je podnelo deset agencija, a osam je već prestalo da radi. U Juti kažu da se većina vaučera koji nisu realizovani odnosi na letovanja u Grčkoj, deo u Italiji i Španiji, dok su putovanja za Tursku i Egipat do sada uglavnom realizovana.

Inače, odluka turističkih agencija da svim putnicima dodele zamenske vaučere bez njihove saglasnosti, u suprotnosti je sa evropskom direktivom o pravima putnika. Međutim, većina evropskih zemalja je početkom 2020. godine primenila isto rešenje, masovno podelivši putnicima vaučere za zamenska putovanja i letove, nakon čega je ubrzo reagovala Evropska komisija i zabranila takvo postupanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор