U Vinči počela proizvodnja struje i toplote iz otpada

Kompanija Beo Čista Energija, koja upravlja projektom sanacije i izgradnje nove deponije u Vinči kraj Beograda, započela je sa proizvodnjom električne i toplotne energije spaljivanjem otpada.

Probno spaljivanje otpada predstavlja poslednju fazu testiranja rada ovog postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije, koja če trajati do juna, kada bi postrojenje trebalo da dostigne pun kapacitet, ali i mnogobrojne dozvole nadležnih institucija, piše Balkan Green Energy News.

Termoelektrana-toplana (TE-TO) za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, snage 103 MW, jedan je od najvažnijih projekata javno-privatnog partnerstva (JPP), usmeren na sanaciju divlje deponije i uvođenje novog sistema za odlaganje otpada, a njegova realizacija omogućena je sredinom 2021. godine, puštanjem u rad Regionalne sanitarne deponije Vinča.

Vinčansko postrojenje za dobijanje energije iz otpada, prvo je takve vrste kako u Srbiji tako i u regionu. Bunker za otpad može da uskladišti dovoljne količine za rad postrojenja tokom 4 i po dana, a godišnji kapacitet elektrane iznosi 340.000 tona otpada, od čega će se dobijati 30,24 MWh struje, što je dovoljno za snabdevanje 5% beogradskih domaćinstava, i 56,5 MWh toplotne energije za zagrevanje 10% stanova u glavnom gradu.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Austrije (OeEB) finansiraju ovaj projekat koji, pored TE-TO, obuhvata i izgradnju postrojenja za preradu građevinskog otpada, postrojenja za iskorišćenje deponijskog gasa, kao i sanaciju i zatvaranje postojeće deponije i izgradnju nove u skladu sa standardima EU.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор