Počela sa radom pančevačka termoelektrana-toplana

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo počela je sa proizvodnjom električne energije, čiju celokupnu količinu isporučuje Elektroprivredi Srbije, doprinoseći na taj način energetskoj sigurnosti cele zemlje.

TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. Kako se objašnjava u saopštenju na sajtu NIS-a, planirano je da TE-TO Pančevo u sledećoj godini isporuči oko 1.400 gigavat sati struje, što je dovoljno za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava godišnje.

Ukupna instalisana snaga ove termoelektrane-toplane iznosi 189 megavata, a sastoji se od dve gasne turbine sa generatorima, dva kotla-utilizatora i jedne parne turbine sa generatorom. U poređenju sa odvojenom proizvodnjom toplotne i električne energije, tehnologija koju koristi TE-TO omogućava daleko efikasnije iskorišćenje goriva, a samim tim i značajno smanjenje emisija štetnih gasova do čak 50% po jedinici proizvedene energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор