Počela sa radom novopazarska toplana na biomasu

U Novom Pazaru je zvanično počela sa radom nova toplana na biomasu. Vrednost projekta iznosio je 6,5 miliona eura, a realizovan je uz podršku Švajcarske i u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW), prenosi sajt Vlade Srbije.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, toplana će tokom ove grejne sezone za stanovnike Novog Pazara značiti efikasnije 24-ro časovno grejanje, čistiji vazduh i uštede.

– Nova toplana će u potpunosti isključiti mazut iz upotrebe i koristiće biomasu kao glavni energent. Važno je i to što su smanjeni gubici u toplovodu, koji su bili između 20 i 22 procenta, a sada su manji od 8 posto. Posebno je važno to što će građani imati grejanje 24 časa dnevno, emisije sumpor-dioksida će biti svedene na nulu, dok će emisije ugljen-dioksida biti manje za 87 posto – rekla je Mihajlovićeva i najavila da, prema planovima, Novi Pazar treba da dobije još jednu toplanu.

Kako je istakao Ričard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji koja je podržala ovaj projekat sa više od miliona evra, Švajcarska će nastaviti da pomaže projekte koje Ministarstvo realizuje sa ciljem dekarbonizacije privrede, unapređenja stanja životne sredine, smanjenja potrošnje i povećanja OIE u proizvodnji električne i toplotne energije.

– Ovaj projekat doprinosi povećanju energetske nezavisnosti i poboljšaće ukupno stanje životne sredine u Srbiji – poručio je direktor Kancelarije KfW u Srbiji Rudiger Hartman.

Nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad je poručila da ta zemlja podržava ekonomski razvoj Srbije i usklađivanje sa EU, a da je ovo jedan od dokaza da ta saradnja daje efikasne rezultate.

– Oktobra prošle godine naša saradnja postala je jača potpisivanjem klimatskog partnerstva kao okvira za zajednički rad na pravednoj energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji – rekla je Konradova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор