Nemačka za 194 dana završila plutajući gasni terminal

Nemačka je u rekordnom roku od 194 dana završila izgradnju svog prvog plutajućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG), u sklopu luke Vilhelmshafen u Severnom moru, kako bi što pre smanjila zavisnost od ruskog gasa.

Do sada nezabeležen tempo izgradnje u Nemačkoj, omogućen je odustajanjem od procene uticaja terminala na životnu sredinu. Prema rečima ministra ekonomije Donje Saksonije Olafa Lisa, novi terminal za TPG je veliki korak u pravcu sigurnog snabdevanja Nemačke energijom, prenosi agencija Rojters.

Plutajuću terminal za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) biće usidren na proširenom pristaništu luke Vilhelmshafen pre kraja ove godine, a omogućiće pretvaranje tečnog gasa, koji stiže specijalnim tankerima, u gasovito stanje. Nova lučka infrastruktura moći će u budućnosti da se preorijentiše i na uvoz energenata s niskim sadržajem ugljenika, poput vodonika, objašnjava se u saopštenju.

Nemački ministar za životnu sredinu Kristijan Mejer je izjavio da se zalaže za dvojnu strategiju u pogledu TPG-a, pri čemu bi kratkoročna bila usmerena na zadovoljavanje kratkoročnih potreba za energijom, a dugoročna na širenje obnovljivih izvora energije. On je poručio da fosilni gasovi moraju da se zamene klimatski neutralnim gasovima što je pre moguće.

Plutajući terminal, nazvan Eperanca, u suštini je tanker opremljen za transport i regasifikaciju TPG-a, i još uvek se nalazi u brodogradilištu u Brestu, u Francuskoj. Prema rečima nadležnih, očekuje se da Esperanca sredinom decembra stigne u Nemačku potpuno natovarena. Od januara će početi da stiže još tankera s TPG-om, ali će Esperanca tada biti ukotvljena i služiti za prihvat i preradu gasa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор