Nemačka sprema po 200 eura za oko 750.000 mladih

Nemački Bundestag je prošlog petka usvojio savezni budžet za 2023. godinu, prema kom bi oko 750 hiljada mladih moglo da dobije za rođendan od države po 200 eura, kao podsticaj za odlazak na kulturne događaje, javljaju nemački mediji.

U pitanju je tzv. „kulturna propusnica“ za mlade, na kojoj će biti 200 eura subvencije, čime bi trebalo da se podrži i kulturna industrija koja se još uvek bori sa posledicama pandemije korona virusa. Novac je namenjen za knjige, posete muzejima i izložbama, bioskope, koncerte, pozorišne predstave i slično.

„Kulturna propusnica“ bi se mogla iskoristiti u toku dve godine, a institucije koje bi ponudile mladima svoje kulturne sadržaje moći će da se registruju putem posebne internet stranice ili mobilne aplikacije.

Ovim povodom ministarka kulture Klaudija Rottd, iz redova Zelenih, je izjavila da vlada želi da otvori put kulturi i da zainteresuje mlade za raznolikost kulture u Nemačkoj, iako nije u potpunosti razjasnila kako će sve to biti i praktično sprovedeno.

Za ovaj pilot-projekat vlada će izdvojiti 100 miliona eura, a pravo na „propusnicu“ imali bi svi građani koji 2023. godine napune 18 godina. Ukoliko se projekat pokaže kao uspešan, mogao bi biti proširen i na populaciju mladih od 15 do 17 godina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор