Nemačka se usaglasila oko novog Zakona o državljanstvu

Vlada Nemačke se usaglasila oko nacrta novog Zakona o državljanstvu, koji će olakšati proces naturalizacije stranaca. Nacrt je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova u dogovoru sa Ministarstvom pravde, javlja agencija DPA.

Međutim, prema novim pravilima, dodela državljanstva će u nekim slučajevima biti potpuno isključena, s obzirom na to da nemački pasoš neće moći da dobiju osobe koje su učinile krivična dela motivisana antisemitizmom, rasizmom ili sličnim izlivima mržnje.

Dodatni preduslov za uspešnu naturalizaciju biće da useljenik generalno može da zarađuje za svoje i životne potrebe svoje porodice, odnosno da mu nije potrebna socijalna pomoć. Izuzetaka će naravno biti i odrediće se naknadno.

– Ko postaje nemački državljanin, posvećuje se životu u našem slobodnom i raznolikom društvu. Zbog toga je naturalizacija nemoguća uz rasizam, antisemitizam ili bilo koji drugi oblik ispoljavanja mržnje prema drugima. Tu ne postoji bilo kakva tolerancija. Ko ne deli naše vrednosti, ne može postati Nemac… Želimo da ljudi koji su postali deo našeg društva mogu da učestvuju i u njegovom demokratskom oblikovanju – objasnila je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Osnova novog Zakona o državljanstvu jeste skraćenje trajanja minimalnog perioda boravka potrebnog za prijem u nemački sistem, sa osam na pet godina, a u slučajevima posebno uspešne integracije u nemačko društvo, moguće je da će biti dovoljne samo tri godine boravka u zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор