Nemci raspravljaju o zakonu o doseljavanju stručnjaka

Zbog planiranog donošenja zakona o doseljavanju stručne radne snage u Nemačku, koji su predložile socijaldemokrate, Zeleni i liberalna FDP iz vladajuće tročlane koalicije, u Bundestagu je izbila žučna rasprava, prenosi agencija DPA.

Opozicioni govornici iz demohrišćanske CDU i krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) prebacili su vladajućim partijama na teret da ovim zakonom spuštaju kriterijume i podstiču dolazak „manje kvalifikovanih“ ljudi.

– Želimo da budemo privlačniji za kvalifikovane, za one koji su nam potrebni. Vi želite da pozovete one koji nisu kvalifikovani, a to je razlika – poručio je vladi poslanik CDU Herman Grehe.

Poslanik AfD Gec Freming je rekao da Nemačka nije atraktivna kao mesto za rad, već kao izvor socijalne pomoći, ali su predstavnici vladajućih partija oštro odbacili takve kritike, istakavši da potreba zemlje za radnom snagom ubuduće neće moći da se zadovolji iz domaćih izvora.

Oni su ukazali da je Nemačkoj potrebna kultura gostoprimstva kako bi postala atraktivnija, a demohrišćansku desnicu su optužili da pokušava da spreči imigraciju i time ugrožava privredu. Ministar rada Hubertus Hajl je upozorio da će do 2035. Nemačkoj nedostajati čak sedam miliona radnika.

– Pod novom vlašću je nakon 16 godina „blokade reformi“ došlo do promene kursa. Ne preterujem ako kažem da ćemo sa ovim dobiti jedan od najmodernijih imigracionih zakona na svetu – naglasila je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer

Inače, nemačka vlada želi da novim zakonom u uvođenjem sistema bodovanja olakša dolazak stranih stručnih radnika. Među kriterijumima za koje će se dobijati bodovi pri dolasku su poznavanje jezika, radno iskustvo, uzrast i veze sa Nemačkom. Zakon predviđa i da se stranim radnicima olakša da kasnije mogu da dovedu u Nemačku i svoje porodice.

O zakonu o doseljavanju stručne radne snage u Bundestagu je u četvrtak po prvi put pokrenuta plenarna rasprava, nakon koje sada slede konsultacije po parlamentarnim odborima i grupama,

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор