Dojče banka najavljuje nova otpuštanja

Iz Dojče banke najavljuju smanjenje radnih mesta za osoblje koje ne radi sa klijentima i prijavljuju pad prihoda investicionih banaka od 19 posto na godišnjem nivou, veći nego što se očekivalo.

„Banka trenutno sprovodi dodatne mere efikasnosti u predstavništvima i infrastrukturi. Ovo uključuje striktna ograničenja zapošljavanja u oblastima u kojima se ne radi sa klijentima, fokusirano smanjenje nivoa upravljanja, pojednostavljenje hipotekarne platforme i dalje smanjenje tehnološkog centra u Rusiji“, navodi se u izveštaju najveće nemačke banke.

Dojče banka je u prvom kvartalu ove godine ostvarila neto dobit od 1,158 milijardi eura, dok je neto profit bio prilično iznad prognoza i iznosio je 1,06 milijardi. Kvartalni neto prihodi korporativnih Dojče banaka dostigli su 2 milijarde, što je više od 35 posto međugodišnje i najveća kvartalna dobit od pokretanja programa transformacije. Glavni pokretač rasta bio je neto prihod od kamata, koji je porastao za 71 posto.

– Rezultati pokazuju da smo sa našom strategijom Global Hausbank na dobrom putu da ispunimo ili premašimo ciljeve za 2025. godinu. Cilj nam je da ubrzamo efekte naše strategije kroz niz mera, kao što su podizanje ambicija za operativnu efikasnost i povećanje kapitalne efikasnosti, kako bismo povećali prinose i podržali distribuciju akcionara i iskoristili mogućnosti da nadmašimo ciljeve rasta prihoda – izjavio je izvršni direktor banke Kristijan Šiving.

U 2022. banka je zabeležila godišnji neto prihod od 5 milijardi i neto dobit od 1,8 milijardi eura, što je uveliko nadmašilo očekivanja. Međutim, makroekonomska neizvesnost i lošiji učinak investicione banke, učinili su trgovce opreznim u vezi sa akcijama kompanije, prenosi Blic.

Previranja na tržištu, izazvana kolapsom američke banke Silicijumske doline i hitnim spasavanjem Credit Suisse banke, nakratko su krajem prošlog meseca zahvatila i Dojče banku, uprkos njenoj snažnoj finansijskoj poziciji. Akcije na berzi u Frankfurtu naglo su pale, dok su kreditne promene – oblik osiguranja za vlasnike obveznica kompanije od neizvršenja obaveza – porasle.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор