Dojče banka u drugom tromesečju ostvarila 692 mil. € profita

Najveća nemačka banka, Dojče banka, je saopštila da je u drugom tromesečju ove godine ostvarila neto profit od 692 miliona eura, uprkos međugodišnjem padu prihoda za 11 posto u investicionom bankarstvu, njenom najvažnijem poslovnom sektoru.

Ovo je četvrti uzastopni kvartal u kojem banka ostvaruje profit i najduža serija pozitivnih tromesečnih rezultata poslovanja još od 2012. godine. Prema prognozama analitičara, iznetim u anketi agencije za prikupljanje i obradu finansijskih podataka Refinitiva, neto dobit Dojče banke je u tromesečju završenom u junu trebalo da dostigne upola manji nivo od 328 miliona evra, prenosi CNBC.

Ukupni prihodi banke su u drugom kvaratalu iznosili 6,2 milijarde eura, što je neznatno manje u odnosu na isti period prošle godine, dok su ukupni troškovi smanjeni za oko 7 posto, na približno 5 milijardi eura na godišnjem nivou. Takođe, od prošle godine je i broj zaposlenih redukovan sa 86.824 na ukupno 83.797. Banka je saopštila i da je u drugom kvartalu za potencijalne kreditne gubitke izdvojila 75 miliona eura.

Akcije Dojče banke su ojačale za 2,2 posto na trgovanju pre otvaranja Frankfurtske berze.

Pozitivnim rezultatima poslovanja prvenstveno može da bude zadovoljan glavni izvršni direktor Kristijan Zeving, koji je 2019. pokrenuo proces velikog restrukturiranja Dojče banke, nadajući se da će banku vratiti na staze profitabilnosti. Ovim procesom restrukturiranja je, između ostalog, bilo predviđeno i smanjenje radne snage za 18.000 ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор