Dojče banka ostvarila profit po prvi put od 2014.

Dojče banka se u prošloj godini vratila na staze profita po prvi put od 2014. godine, pre svega zahvaljujući snažnoj dobiti Odeljenja za investiciono bankarstvo, saopštio je najveći nemački zajmodavac, a prenosi agencija Rojters.

U poređenju sa gubitkom od 5,7 milijardi eura iz 2019. godine, neto dobit Dojče banke je u 2020. dostigla nivo od 113 miliona eura, uprkos prognozama analitičara koji su predviđali da će zabeležiti gubitak od oko 300 miliona eura.

Za povratak banke profitabilnom poslovanju najviše je zaslužan glavni izvršni direktor Kristijan Zeving, koji je na njeno čelo došao 2018. godine kako bi napravio zaokret u poslovanju, nakon niza godina gubitaka i plaćanja visokih kazni zbog pranja novca i učešća u hipotekarnoj krizi.

– Postavili smo čvrste temelje za održivu profitabilnost i uvereni smo da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i 2021. godine, uprkos izazovnim vremenima – poručio je Zeving.

Zbog tržišnih volatilnosti povezanih sa pandemijom korona virusa, Dojče banka je, kao i njeni brojni konkurenti, zabeležila u 2020. snažan rast trgovinske aktivnosti na berzama, a upravo je taj segment delatnosti na kraju bio i najviše zaslužan za pozitivan finansijski rezultat.

Prihod tog odeljenja je u prošloj godini skočio za 32 posto na 9,28 milijardi eura, dok je fiksni prihod njegove ključne aktivnosti ulaganja u obveznice i druge hartije od vrednosti, kao i od aktivnosti na deviznom tržištu i od trgovine, porastao za 28 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор