Carinici u Štutgartu zaplenili 600 kg hrane sa Balkana

Nakon pretresa dva autobusa koja su u Štutgart stigla iz zemalja zapadnog Balkana, nemački carinici su zaplenili oko 600 kilograma suhomesnatih proizvoda koji nisu imali propisane veterinarske sertifikate.

Suhomesnata roba je bila spakovana u putne torbe, a švercerima koji su je prevezli sada sledi kazna zbog unošenja hrane u zemlju bez dozvole. Oni će morati da plate sve troškove, među kojima je i uništavanje švercovane hrane, navodi Feniks magazin.

Prema rečima portparola Glavne carinske kancelarije, Tomasa Semana, svrha zabrane uvoza hrane bez propisanog seretifikata jeste sprečavanje širenja opasnih bolesti životinja, poput afričke svinjske kuge.

– Takvi mesni proizvodi mogu da nose vrlo zarazne patogene i dovedu do opasnog širenja epidemije u Nemačkoj – objasnio je šef veterinarske stanice u okrugu Ešlingen Kristijan Markvart.

Mgazin Feniks podseća na činjenicu da carina na aerodromu u Štuttgartu svake godine zapleni više od četiri tone hrane koju šverceri pokušavaju da bez dozvola i sertifikata unesu u Nemačku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор