Fajzer i Bajontek traže od EU da plati za otkazane vakcine

Partnerske kompanije Fajzer (Pfizer Inc.) i Bajontek (BioNTech) predložile su Evropskoj uniji da im zemlje članice plate pola cene, što je po 10 eura, za oko 70 miliona otkazanih doza vakcije protiv korona virusa, objavio je danas „Fjanenšel tajms“.

U januaru je agencija Rojters izvestila da su u toku razgovori EU i ova dva proizvođača lekova, sa ciljem da se broj doza vakcina, za koje se Brisel obavezao da će ih kupiti ove godine, smanji za do 500 miliona doza, u zamenu za višu cenu, prenosi HRT.

Aktuelni predlog američke i nemačke kompanije dolazi u momentu kada EU planira da izmeni zakone koji regulišu farmaceutsku industriju, vrednu 148 milijardi dolara, u nadi da će podstaknuti ulaganja i povećati pristup lekovima po pristupačnim cenama, u situaciji kada su zdravstveni budžeti zemalja članica iscrpljeni troškovima borbe protiv pandemije.

Fajzer je odbio da komentariše pregovore, ali je rekao da su rasprave vođene „u dobroj veri svih strana“, dok njegov partner Bajontek i Evropska agencija za lekove (EMA) nisu odgovorili na Rojtersova pitanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор