Nemačka definisala nove kriterijume za useljavanje radnika

Nemačka vlada je u sredu usvojila nacrt novog zakona o useljavanju kvalifikovanih stranih radnika, koji bi trebalo da ovu zemlju učini još privlačnijom za stručnu radnu snagu, javlja agencija DPA.

Pored raznih olakšica, poput spajanja porodice i priznavanja profesionalnih kvalifikacija, nacrt obuhvata i uvođenje takozvane karte šansi, zasnovane na bodovnom sistemu, koji u obzir uzima poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, godine života i veze sa Nemačkom. Pored toga, Karta šansi nudi i mogućnosti za probni rad ili honorarno zaposlenje, uz izdavanje boravišne dozvole radi zaposlenja ili obrazovanja.

Uslovi za dobijanje boravišne dozvole radi traženja mesta za obuku znatno su umanjeni. S tim u vezi, u nacrtu piše: „Ovaj princip služi i za otvaranje novih mogućnosti za radnike koji ranije nisu mogli da nađu posao“.

– Posle pritiska koji je trajao godinama, Nemačka konačno dobija moderan zakon o imigraciji sa bodovnim sistemom zasnovanim na kanadskom modelu – pojasnila je An-Veruška Juriš, poslanica u Bundestagu iz redova liberala, jedne od tri stranke vladajuće koalicije.

Međutim, oko planirane reforme zakona o državljanstvu i dalje je potrebno usaglašavanje sa preostale dve stranke u koaliciji. Ovu reformu ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer želi da pripoji nacrtu zakona o useljavanju radnika.

U Liberalnoj stranci nisu protiv toga da se u principu dozvoli dvojno državljanstvo i za građane koji nisu iz Evropske unije, a podržaće i smanjenje minimalnog perioda boravka neophodnog za sticanje državljanstva, sa osam na pet godina.

Sa ostalim zahtevima za postizanje integracije, kao što su poznavanje jezika i obezbeđivanje sopstvenih sredstava za život, liberali ne žele da prave bilo kakve kompromise i pristaju samo na manje izuzetke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор