Nove nemačke olakšice za uvoz stranih radnika

Nemačka vlada je u sredu predstavila novi plan kojim se širom otvaraju vrata za useljavanje radnika iz država van Evropske unije, prema kojem stranci više neće biti ograničeni samo na rad u struci, već će, na primer, mehaničar moći da se zaposli i kao magacioner, a policajac kao kelner.

Pri ulasku stranaca u Nemačku i odlučivanju o zahtevima za radnu vizu, presudno će biti radno iskustvo, a prevod kvalifikacija na nemački sistem će izgubiti na značaju, a tu je i inovativni sistem bodovanja radnika iz trećih zemalja, u koje spadaju i države Zapadnog Balkana, prenosi agencija DPA.

Savezni ministri su se dogovorili oko osnovnih načela, odnosno da kriterijumi mogu biti kvalifikacije, znanje jezika, radno iskustvo, rodbinske veze sa Nemačkom i starost. Međutim, pitanje bodovanja nejasnih kategorija poznavanja jezika i rodbinskih veza tek će doći na dnevni red rasprave u trostranoj koaliciji od koje se sastoji vlada kancelara Olafa Šolca.

Naime, službe za strance će, po svemu sudeći, ubuduće povoljnije odmeravati sposobnost integracije uz prethodne boravke u Nemačkoj, rad za nemačkog poslodavca, ali i ukoliko kandidat za radnu dozvolu ima rođake u Nemačkoj, iako nacrt za sada ne definiše kakav status ti rođaci treba da imaju u smislu zaposlenja.

Lakše useljavanje deo je planirane reforme Zakona o azilu i migraciji, koju Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) želi da pokrene već do kraja ove godine. Stoga, Bundestag već danas treba da glasa o takozvanoj prilici na pravo boravka, koja omogućava ostanak dobro integrisanim strancima koji već dugo žive u Nemačkoj bez sigurnog statusa.

Ovo bi podrazumevalo da bi, počev od 31. oktobra 2022, svako ko je u Nemačkoj živeo barem pet godina i nije počinio krivično delo, trebalo da dobije rok od 18 meseci za ispunjavanje uslova za dugoročni boravak, što uključuje poznavanje jezika i sopstvena finansijska sredstva za život.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор