Šljivovica na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine

Srpska rakija od šljive konačno je upisana u Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, uz navode da su „društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice“, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Odluka o upisu šljivovice u Uneskovu listu, doneta na 17. zasedanju Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, koje se održavalo u marokanskom gradu Rabatu, značajno će doprineti povećanju vidljivosti našeg „živog nasleđa“ na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i u međunarodnoj promociji, prenose mediji u Srbiji.

Inače, Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, koji radi pri Etnografskom muzeju u Beogradu, uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednica, institucija, nevladinih organizacija i udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.

Ovo priznanje za srpski tradicionalni proizvod objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, a odražava široku rasprostranjenost ovog proivoda i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, uz očuvanje značaja i u uslovima razvoja modernog društva.

Pored šljivovice, na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su se našli i porodična slava (upisana 2014. godine), tradicionalna narodna igra kolo (2017. godine), pevanje uz gusle (2018. godine) i Zlakusko lončarstvo (2020. godine).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор