Izvoz 7.000 srpskih organskih proizvođača 60 mil. €

U Srbiji se organskom proizvodnjom bavi gotovo 7.000 građana, a ukupan izvoz njihovih proizvoda dostigao je u 2021. godini vrednost od gotovo 60 miliona eura, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

– Poslednje dve decenije tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda karakteriše rastući trend potražnje za autentičnim i tradicionalnim proizvodima koji poseduju specifičnosti podneblja sa kojega dolaze. Upravo iz tih razloga, sistem zaštite oznake geografskog porekla ima izuzetnu vrednost – istakla je Đurđevićeva prošle sedmice na otvaranju 16. Međunarodnog sajma Etno hrane i pića u Beogradu.

Kako je podsetila, Srbija trenutno ima 48 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni nekom od oznaka geografskog porekla, što omogućava proizvođaču da ostvari još bolji plasman, višu cenu proizvoda i viši nivo poverenja kupaca, a time se direktno doprinosi i rastu konkurentnosti domaće proizvodnje, kao jednom od prioritetnih ciljeva poljoprivredne politike.

Ona je istakla da se jedna od velikih šansi srpske poljoprivrede nalazi i u proizvodnji organskih proizvoda, s obzirom na to da tržišta razvijenih zemalja imaju ogromnu potrebu za uvozom takvih prehrambenih artikala.

Međunarodni sajam Etno hrane i pića na Beogradskom sajmu ove godine je trajao od 24. do 27. novembra, a posetiocima je prikazao brojne izložbe nacionalnih specijaliteta i proizvoda karakterističnih za uža geografska područja, koji su najčešće rađeni ručno i od organski gajenih sirovina. U pitanju su bili proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom ili oni čija se zaštita preporučuje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор