Srpski izvoz hrane za kućne ljubimce veći za trećinu

U Srbiji proizvodnja i izvoz hrane za pse i mačke beleže konstantni rast prethodnih deset godina, tako da ova prerađivačko-prehrambena industrija sada već uveliko ostvaruje suficit.

I pored aktuelne virusne pandemije, izvoz hrane za pse i mačke je u prošloj godini povećan za čak 34,4 procenta, prenose Večernje novosti.

Prema rečima Jasne Stevanović, višeg savetnika u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS), proizvodnja hrane za kućne ljubimce nastavlja da beleži pozitivan trend rasta.

– Proizvođači koji se bave isključivo proizvodnjom hrane za kućne ljubimce proizveli su nešto više od 55.000 tona u prošloj godini, odnosno 19.500 tona za prva četiri meseca ove godine – navodi Stevanović.

U prvoj polovini ove godine iz naše zemlje je izvezeno više od 1.400 tona hrane za pse i mačke, dok se, s druge strane, u Srbiju najviše uvozila hrana za kućne ljubimce iz Poljske, Francuske, Mađarske… Ukupno iz 28. zemalja.

– Najznačajnija izvozna tržišta domaće hrane za pse i mačke su Italija, Hrvatska, Nemačka, region i EU, Ruska Federacija, SAD i Turska. Tržište SAD postaje sve značajnije, gde je u prva 4 meseca zabeležen izvoz od oko 180 tona, vredan oko 1,5 miliona eura – navodi Stevanovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор