U Srbiji se opet pojavila afrička svinjska kuga

Tek što je, nakon šest meseci trajanja, suzbijena poslednja epidemija afričke svinjske kuge, ova opaka životinjska bolest ponovo se razgoreva u Srbiji, i to na teritoriji Šida, Smedereva, Šapca, Sremske Mitrovice, Grocke i Kraljeva.

Na farmama gde se ona pojavi odmah mora da se izvrši eutanazija zaraženih svinja, da se uklone svi leševi i proglasi zaražena i ugrožena teritorija. Prema rečima Nenada Budimovića iz Privredne komore Srbije (PKS), svinjsko meso je bezbedno kupovati u radnjama i mesarama jer su kontrolne procedure za afričku kugu stroge, kao i kontrola mesa.

– Građani treba da se osećaju bezbedno kada kupuju meso u radnjama i mesarama. Međutim, kada afrička kuga jednom uđe u neku oblast, teško se iskorenjava. Od kada je iz Afrike došla u Gruziju 2007. godine, još uvek je prisutna u Evropi, a proširila se i na ceo svet. Od afričke kuge oboljevaju samo svinje, ali se bolest lako širi, jer je izazivač DNK virus koji je vrlo otporan u spoljnoj sredini i dobro izdržava nisku temperaturu, pa može da obituje u svežem mesu na minus 18 do 20 stepeni i hiljadu dana. Jedino ga uništava temperatura od nekih 70 stepeni, što znači termički obrađeno meso – objašnjava Budimović za RTS.

Kako navodi, jedan od uzroka bolesti su nehigijenski obori koji se nedovoljno čiste od ostataka hrane, izlučevina i blata, i koji nisu betonirani kako bi se lakše prali i čistili. Pored toga, kaže Budimović, vrlo je bitno da se vodi računa i o proceduri ulaska i izlaska iz objekta gde su životinje, pogotovo na većim farmama, gde moraju da postoje dezobarijere kao zaštita od glodara i drugih štetočina.

– Bolest može da se prenosi putem hrane. Ako imamo meso u kojem je virus, naprave se kobasice, pa se daju komšijama i tako se prenosi, kao i na opremi, obući, odeći, preko glodara, muva ili krpelja. Bolest je zapravo bila tu, samo je sada buknula u nekom drugom kraju – dodaje Budimović.

Čim primete simptome ove bolesti, uzgajivači su dužni da obaveste veterinare, a simptomi su neveselost, neuzimanje hrane, teško ustajanje, krvarenje po koži. Za bolesne životinje je, nakon eutanazije, država predvidela finansijsku nadoknadu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор