Nova fabrika „Frezenijus medikal ker“ u Vršcu

made-in-germany-rs-fresenius

Nemačka kompanija „Frezenijus medikal ker Srbija“, specijalizovana za proizvodnju potrošnog materijala za hemodijalizu, svečano je otvorila svoju novu fabriku u Vršcu, u kojoj je posao dobilo 429 novih radnika, pa ih sada ukupno ima 751.

Iz pogona koji je ranije koristila, nemačka kompanija je svoju proizvodnju preselila u novu fabriku koja se prostire na 15.500 kvadratnih metara i čija je izgradnja započeta u septembru 2013. godine. Kako je planirano, „Frezenijus medikal ker Srbija“ izvoziće iz Vršca svoje proizvode na evropsko tržište, a posla će u narednim godinama biti u fabrici za ukupno 1.150 radnika. Prosečna plata radnika ove fabrike iznosi 63.000 dinara, prenose mediji u Srbiji.

Pored toga što će nova fabrika u Vršcu biti izvozno orijentisana, ona će opremom za dijalizu snabdevati i pacijente u Srbiji. Sa novom fabrikom nemačka kompanija će udvostručiti svoj izvoz, biće uvedeni novi proizvodi, a kada bude radila punim kapacitetom, proizvodiće arterijsko-venske sisteme za više od 150.000 pacijenata.

Fabriku je svečano pustio u rad premijer Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara i predstavnika kompanije „Fresenius Medical Care Srbija“: generalnog direktora Rajka Hrvačevića, višeg potpredsednika sektora organizacije proizvodnje proizvoda za dijalizu na globalnom nivou Petera Palmkvista i izvršnog potpredsednika za region severne i jugoistočne Evrope u oblasti uslužne proizvodnje i marketinga za Evropu, Srednji Istok, Afriku i Južnu Ameriku, Normana Erharda.

Ova nemačka kompanija prisutna je u Srbiji već 30 godina, tokom kojih je u staroj fabrici proizvodila medicinska sredstva za lečenje terminalne bubrežne insufijencije. Kompanija je u 2013. godini izvezla iz Srbije svojih proizvoda u vrednosti od skoro 37 miliona eura u zemlje EU i CEFTA, što je predstavljalo 66 posto ukupnih prihoda te kompanije u prošloj godini.

Osim proizvodnje medicinskih sredstava, kompanija od 2007. godine pruža i usluge dijalize pacijentima u Srbiji. Svi dijalizni centri kompanije „Fresenius Medical Care Srbija“ opremljeni su najsavremenijom tehnologijom. U odnosu na druge dijalizne centre te nemačke kompanije u Evopi, centri u Srbiji su, u poslednje tri godine, visoko rangirani po kvalitetu dijaliznih tretmana. „Frezenijus medical ker“ je najveći svetski proizvođač proizvoda i usluga za osobe na dijalizi, a kroz svetsku mrežu od 3.349 klinika za dijalizu, kompanija omogućava lečenje više od 283.000 pacijenata.

Govoreći o novoj nemačkoj investiciji, premijer Vučić je istakao da su rokovi gradnje nove fabrike potpuno ispoštovani, kao i da je vlada tu investiciju pomogla sa 3,8 miliona eura. Kako je objasnio, ta će kompanija biti potpuno integrisana u zdravstveni sistem Srbije, zbog toga što svi moraju da se naviknu na konkurenciju i tržište.

– Ali ono što je važno, mi želimo još veći priliv investicija iz EU, posebno investicija iz Nemačke, jer se pokazalo da koliko god mi pomogli takvu jednu investiciju, to nam se dvostruko ili trostruko isplati – naglasio je Vučić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

4 Komentara
 1. Da li mozda znate, da li se i dalje traze radnici u toj firmi?

  • Poštovana,

   Ništa vas ne košta da pokušate. Na adresu kompanije pošaljite kontaktno pismo i svoj CV. Ako ne znate kako da ih sastavite pitajte svog savetnika za zapošljavanje u nadležnoj filijali NSZ, ili pogledajte primere na sajtu NSZ.

   S poštovanjem,

   MIG

 2. Hvala, najlepse. 🙂

 3. Da li bi neko mogao da da adresu kompanije, nisam sigurna gde bih trebalo da posaljem CV i propratno pismo???

Оставите одговор