Grad Goslar trži da prihvati azilante!

made-in-germany-rs-imigranti02

Iako gradovi širom Nemačke protestuju i bore se protiv novog priliva azilanata, žaleći se da nemaju više gde da ih smeste, gradske vlasti Goslara, grada u Donjoj Saksoniji, traže da prihvate još izbeglica.

Gradonačelnik Goslara, mirnog mesta u podnožju planine Harc, sa 50.000 stanovnika, traži od susednih gradova da im pošalju svoje azilante. Ovakav zahtev sve je iznenadio, jer većina gradova nema više kapaciteta da primi još izbeglica. U Minhenu je situacija takva da se za njihov smeštaj razmatra iskorišćavanje ogromnog šatora ostalog od „Oktober festa“.

Međutim, gradonačelnik Goslara Oliver Junk, kaže da njegova ponuda nije samo humanitarnog karaktera, već i potencijalno spasonosna za ovaj grad. U Goslaru, nekada bogatom banjskom lečilištu sa rudarskim centrom, samo u poslednjih deset godina populacija je opala za 4.000 stanovnika, zbog čega najviše trpi ekonomija, pa je i kvalitet tamošnjih usluga sve lošiji.

– Kao region sa trendom smanjivanja stanovništva, zavisni smo od doseljenika. Veliki broj azilanata je mlad, dobro obrazovan i potreban kao radna snaga, pa najjednostavniji program rasta za Goslar predstavlja imigracija. Našem gradu su potrebni građani da pomognu zajednici i omoguće ekonomiji da se razvija, zbog čega ćemo posle od poreza moći da ulažemo u škole, sportske centre i opštinsku infrastrukturu. Mnogi preduzetnici mi traže radnike i profesionalce, pa zato tražim nove azilante – objašnjava Junk svoju odluku da susednim gradovima Getingenu i Brunsviku ponudi da preuzme njihove izbeglice.

Prema postojećem sistemu u Nemačkoj, azilanti koji pristižu šalju se širom zemlje, međutim gradonačelnik Junk smatra da je takav sistem pogrešno koncipiran. On navodi da je susedni Getingen od centralnih vlasti nedavno tražio pomoć, ističući da nema više mesta za prihvat izbeglica, dok su u Goslaru mnoge kuće, hoteli i hosteli prazni.

– Azilante u Nemačkoj ne raspoređujemo na pametan način i time sprečavamo integraciju tih ljudi u društvo. Gradovi poput Dortmunda, Berlina i Getingena prave kontejner naselja, a tako se stvaraju geta – kaže Junk.

Međutim, u celoj priči postoji i jedna začkoljica. Naime, Junk potvrđuje da će, ukoliko grad prihvati nove azilante, ipak biti potrebno da Vlada Nemačke odvoji neka sredstva kako bi pomogla lokalnoj samoupravi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор