Iz Niša avionom do Moskve

made-in-germany-rs-aerodrom-nis

Sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“, putnički avioni će u periodu od 28. decembra do 18. januara, saobraćati čarter letovima na liniji između Moskve i Niša. Čarter letovi iz Moskve biće organizovani avionima tipa „Er bas 320“ kapaciteta 160 sedišta.

Četiri ruske aviokompanije dovoziće turiste iz Moskve u Srbiju, dok će u povratku naše turiste odvoziti put Ruske Federacije. Cena povratne karte na ovoj liniji u proseku iznosiće oko 500 eura, a turističke organizacije već nude i paket aranžmane za boravak u Rusiji u trajanju od 7, 14 i 21 dan, prenosi agencija „Tanjug“.

– Ovakvi aranžmani su jedan od načina da se avio prevoznici vrate na niški aerodrom, pre nego što odavde počnu da se organizuju niskobudžetni letovi. Naš cilj je da „low-kost“ letove preselimo sa beogradskog aerodroma u ovaj deo Srbije i mislimo da je realno da se to dogodi pre sledeće letnje sezone – objasnila je Ivanka Stanisavljević, menadžerka aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, niški aerodrom je bio razrušen, nakon čega je ponovo počeo da radi 2003. godine. Iste godine dobio je licencu za obavljanje međunarodnog putničkog saobraćaja i jedini je u Srbiji, osim beogradskog, koji ima tu dozvolu. Meterološke karakteristike aerodroma su izuzetno povoljne tako da je tokom svih godina služio kao aternativa aerodromima iz okruženja, posebno u uslovima magle.

Iz Niša su do 2007. godine leteli avioni na redovnim linijama za Cirih, Podgoricu i Tivat, a bilo je sezonskih letova i za Veliku Britniju. Najbolja poslovna godina ovog aerodroma bila je 2006. kada je prevezeno 35.700 putnika. Tokom poslednjih godina odatle su obavljani biznis i kargo letovi.

Kako bi privukao strane aviokompanije, niški aerodrom „Konstantin Veliki“ snizio je od sledeće godine cene aerodromskih taksi sa 14 na samo 3 eura, od čega putnik treba da plati svega 1 euro. Za sletanje (landing) na niški aerodrom aviokompanije će trebati da izdvoje 0,75 eura po putniku, umesto dosadašnjih 8,5 eura po toni aviona. Usluga prihavata i otpreme vazduhoplova (handling) koštaće 1,25 eura po putniku, umesto dosadašnjih 750 eura za avion veličine „Airbusa A319“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор