Niški aerodrom najjeftiniji na svetu?

made-in-germany-rs-aerodrom-nis

U nastojanju da privuče aviokompanije, niški aerodrom „Konstantin Veliki“ totalno je snizio cene svih aerodromskih usluga.

Od 1. januara sledeće godine putnički servis na ovom aerodromu koštaće samo jedan euro, umesto 14 eura kako je to do sada bilo, čime je ovaj aerodrom možda postao i najjeftiniji na svetu. Najbliži niškom po cenama je rumunski aerodrom u Targu Murešu, koji od putnika naplaćuje 1,7 eura, piše portal „Aviokarta.net“.

Ovakva odluka aerodroma „Konstantin Veliki“ o novim cenama putničkog servisa i aerodromskih usluga, doneta je u želji da se na niški aerodrom privuku aviokompanije koje bi sa njega uspostavile redovan putnički saobraćaj. Prema navodima Mihajla Zdravkovića, većnika Grada Niša, predstavnici dve aviokompanije nedavno boravili u Nišu povodom moguće saradnje sa aerodromom. U izjavi za nišku televiziju „Belle Amie“ on je rekao da se nada da će niški aerodorm uspeti da napokon povrati redovne linije, uz nove cene i novu državnu politiku koja želi da preusmeri niskobudžetne aviokompanije sa „prebukiranog“ beogradskog aerodroma.

Za sletanje (landing) na niški aerodrom aviokompanije će od sledeće godine morati da izdvoje 0,75 eura po putniku, umesto dosadašnjih 8,5 eura po toni aviona. Usluga prihavata i otpreme vazduhoplova (handling) koštaće 1,25 eura po putniku, umesto dosadašnjih 750 eura za avion veličine „Airbusa A319“. Po važećem cenovniku, sletanje ovog tipa aviona sa 100 putnika donelo bi niškom aerodromu 2.681 euro, dok će sa novim cenama to iznositi tek 300 eura, ili devet puta jeftinije.

Od takvih prihoda biće potrebno plaćati radnike koji sada primaju platu jedino od izdavanja robnog magacina i održavanja autobuske linije gradskog prevoza. Ova druga usluga moraće biti isključena iz delatnosti niškog aerodroma, ukoliko dođe do spajanja svih srpskih aerodroma u jedno preduzeće, kako je to nedavno najavljeno iz nadležnog ministarstva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор