EU ne treba da štampa novac kao SAD

made-in-germany-rs-pare-gomila

Jens Vajdman, predsednik nemačke centralne banke, upozorio je da praksa štampanja novca, koja je prisutna u Sjedinjenim američkim državama (SAD) i Japanu, ne bi imala iste efekte u Evropi.

Nakon što je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi poručio da bi nove stimulacije za ekonomiju eurozone mogle biti pokrenute već početkom iduće godine, Vajdman je već sutradan upozorio da takozvano kvantitativno labavljenje, verovatno ne bi urodilo plodom u Evropi, prenosi agencija „Rojters“.

– U Evropi ne može jednostavno da se primeni ista formula koja je imala uspeha u SAD ili u Japanu. U SAD postoji centralna država i ona emituje obveznice koje su veoma sigurna investicija. Mi ovde nemamo takvu centralnu državu, pa bi evropske države mogle izgubiti posvećenost reformama, ukoliko budu imale pristup jeftinom zaduživanju – rekao je Vajdman novinarima u Frankfurtu, komentarišući ideju štampanja novca za kupovinu sredstava kao što su državne obveznice.

Vajdmanovi komentari usledili su pošto je nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio da su ekspanzivna monetarna i fiskalna politika uzroci ekonomskih problema, a ne rešenje za njih.

Po oceni analitičara, izjava predsednika ECB je nagoveštaj da bi Centralna banka mogla pokrenuti veliki program kupovine državnih obveznica, što je korak koji podrazumeva upumpavanje novih novčanica u privredu sa efektom podsticanja privrednog rasta i inflacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор