Nemački penzioneri do 16. avgusta predaju „potvrdu o životu“

Mnogi penzioneri moraju svake godine da dostave takozvanu „potvrdu o životu“ „Lebensbescheinigung“ kojom dokazuju da su živi. Rok za dostavu u ovoj godini je 16. avgust. Ukoliko potvrda ne stigne do sredine oktobra, isplata penzije će prestati od kraja novembra, a ukoliko ne stigne do kraja aprila naredne godine, penzija će biti trajno obustavljena.

Nisu svi nemački penzioneri dužni da dostave ovu potvrdu, već samo oni koji imaju pravo da primaju penziju preko sertifikata „Lebensbescheinigung“. Naime, svi koji u inostranstvu primaju penziju iz Nemačke jednom godišnje dobijaju od penzionog društva obaveštenje o usklađivanju penzije, kao i pismo koje često sadrži obrazac važne potvrde koju ne treba zanemariti.

Pored toga, u obavezi su i primaoci penzije koji žive u Nemačkoj, ali račun imaju u stranoj banci. Svi oni treba da popune ovu potvrdu, na osnovu koje će dobiti sertifikat od zvaničnog organa, a zatim treba da originalne obrasce pošalju nazad. Ukoliko se obrazac izgubi, treba da preuzmu sertifikat, objašnjava Telegraf.

Važno je da primaoci provere sve podatke na priznanici. Ukoliko je potrebno, greške treba ispraviti i dokument potpisati. Službeni sertifikat se, na primer, može dobiti od lokalnih vlasti, banaka ili nemačkih predstavništava u inostranstvu. Zatim se sertifikat pakuje u priloženu kovertu i sve šalje nazad, piše Fenix.

Slanje dokumenata e-mailom ili faksom nije moguće, a dokaz se može dostaviti i digitalno preko pametnog telefona u formi fotografije i uz priložen KR kod sa primljenog pisma. Identifikacija se zatim obavlja preko aplikacije PostIdent.

Nemačka je sa nekim državama već toliko dobro povezana da njeni penzioneri koji tamo žive nisu u obavezi da popunjavaju „potvrdu o životu“, a to su Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Izrael, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Austrija, Poljska, Švedska, Švajcarska i Španija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор