Devizni penzioneri u Srbiji godišnje prime oko 800 miliona eura

U Srbiji je registrovano oko 245.000 deviznih penzionera, kojima se iz ukupno 26 zemalja, odakle im stižu penzije, godišnje uplati blizu 800 miliona eura.

S druge strane, i naš Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) takođe šalje devizne penzije penzionerima u čak 35 zemalja. Inače, najviše inostranih penzija u Srbiju stiže iz bivših jugoslovenskih republika, a najviše ih tamo i odlazi, navodi RTS.

Prema rečima direktora Sektora za ostvarivanje prava Fonda PIO Vladimira Stankovića, najviše penzija se šalje u Nemačku i Austriju, a kada je reč o udaljenim destinacijama, u SAD ide 100, a u Brazil samo jedna penzija. Fond PIO za ove namene godišnje izdvoji oko 76 miliona eura.

Isplata inostranih penzija regulisana je međudržavnim sporazumima o socijalnom osiguranju, a kada je reč o zemljama sa kojima Srbija takav sporazum još uvek nije ozvaničila, direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović kaže da se trenutno čeka ratifikacija već potpisanih sporazuma sa Australijom, Azerbejdžanom i Tunisom, dok se sa Portugalijom i Albanijom još uvek pregovara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор