Prblemi sa snabdevanjem nemačke industrije jenjavaju

U nemačkoj industriji problemi sa snabdevanjem polako počinju da jenjavaju, budući da se na manjak materijala za proizvodnju u januaru žalilo 48% firmi, manje u odnosu na decembar, kada je probleme prijavilo 51% firmi, a drastično manje nego u martu 2022. kada taj udeo iznosio čak 80%, navode u minhenskom institutu Ifo.

– Međutim, problemi sa dostavom i dalje opterećuju nemačku industriju koja kasni u odgovoru na narudžbine. Stanje se razlikuje po delatnostima, pa tri četvrtine mašinogradnje i aubomobilske industrije i sada teško dolazi do repromaterijala, dok to muči tek trećinu proizvođača hrane – naveo je vođa ovog istraživanja Klaus Volrabe.

Prema prikupljenim podacima, probleme u snabdevanju prijavila je jedna od četiri firme u hemijskoj industriji, što je najmanje od prekida u lancima snabdevanja početkom 2021. U proizvodnji papira i kartona, udeo preduzeća sa problemom u nabavci materijala je opao na 14%, a u metalskoj i prerađivačkoj na svega 7%.

Savezni zavod za statistiku (Destatis) je izvestio da je industrija u Nemačkoj, nakon značajnog pada iz prethodnog perioda, na kraju prošle godine ponovo dobila više porudžbina. Nove porudžbine su tokom prošle godine, uz nekoliko izuzetaka, bile u stalnom padu i za 10,1% niže međugodišnje.

Inače, nemačka privreda je u poslednjem kvartalu prošle godine neznatno opala, a ukoliko se takav trend nastavi i u prvom tromesečju ove godine, stvoriće se uslovi za takozvanu tehničku recesiju, prenosi Politika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор