Srbiji od turizma rekordan devizni priliv u 2021.

U oblasti turizma Srbija je u prošloj godini ostvarila rekordan devizni priliv od milijardu i 596 miliona eura, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

– Prošla godina je premašila 2019. godinu koja je bila naša najbolja turistička godina. Devizni priliv je u 2019. iznosio 1,436 milijardi eura, što znači da je lanjski priliv bio za 160 miliona eura veći – navela je Matićeva.

Kako je objasnila, od ukupnog broja stranih turista, najviše njih je dolazilo iz zemalja u okruženju, a rekord je oboren pre svega zahvaljujući domaćim turistima koji su bili najbrojniji, prenosi agencija Tanjug.

Ministarka turizma je rekla da je veoma zadovoljna ovim istorijskim rezultatom i dodala da su strani turisti prepoznali Srbiju kao atraktivnu destinaciju, a da je turistički sektor još jednom pokazao veliki potencijal za razvoj. Ona je poručila da prošlogodišnji podaci ohrabruju i ulivaju optimizam da će 2022. godina biti još uspešnija.

Prema izveštaju Narodne banke Srbije (NBS), u odnosu na 2020. godinu, devizni priliv od turizma je u toku 2021. godine zabeležio rast od 47,2 procenta izraženo u eurima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор