Nemačka od jula znatno povećava penzije

Nemačko Ministarstvo rada najvljuje da će penzionerima od 1. jula ove godine biti znatno povećane penzije, na prostoru nekadašnje Zapadne Nemačke za 5,35 posto, a na teritoriji nekadašnje istočne države za 6,12 posto.

S obzirom na to da je nemačku ekonomiju pogodila kriza izazvana pandemijom korona virusa, prošle godine nije bilo povećanja penzijana zapadu Nemačke, dok su na istoku povećane za 0,72 posto, prenosi agencija Beta.

Prema rečima ministra rada Hubertusa Hajla, znatno povećanje penzija moguće je zbog toga što je tržište rada u Nemačkoj ostalo stabilno tokom korona krize. Naime, rast plata u Nemačkoj je u najvećoj meri povezan sa nivoom plata, koje su porasle zbog inflacije od 5,1 posto u februaru, pre nego što je počeo ozbiljno da se oseća ekonomski uticaj ruske invazije na Ukrajinu.

Nakon ovogodišnje korekcije iznosa, prosečna penzija na manje prosperitetnom istoku porašće na 98,6 procenata prosečne penzije na zapadu, gde živi većina nemačke populacije, a ovaj raskorak bi trebalo da bude potpuno eliminisan do sredine 2024. godine.

Podsećanja radi, nova vlada kancelara Olafa Šolca odlučila je prošlog meseca da od oktobra poveća minimalnu zaradu na 12 eura po radnom satu, sa 9,82 eura koliko sada iznosi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор