NBS povećala kamatnu stopu na 4,5 posto

Narodna banka Srbije (NBS) je juče povećala referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,5 procenata, za koliko je povećala i stopu na depozitne olakšice, koja sad iznosi 4,5 posto, kao i stopu na kreditne olakšice, koja je sada 6,5 posto.

Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor NBS je imao u vidu da su, „i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji mogu nastati putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Na ovaj način NBS doprinosi da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i do kraja perioda projekcije vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Aktuelno povećanje referentne kamatne stope je njeno 11. uzastopno povećanje, koje je počelo od aprila 2022. godine, nakon čega je ona povećana za ukupno 450 baznih poena.

Iz banke dodaju da prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор