Nemačka kritikovana zbog izvoza oružja sukobljenim stranama

Prema navodima iz dokumenta koji je Ministarstvo privrede uputilo poslanicima, a u koji je agencija DPA imala uvid, nemačka vlada je odobrila izvoz oružja u Niger, Indiju i na Kipar.

Konkretno, Zapadnoafrička država Niger dobila je dozvolu da uveze dve letelice King Air 360ER, koje su preuređene za nadzor granice, kao i tehnologiju za radio i video nadzor. Isporuka Indiji obuhvata tehničku opremu, poput zupčanika, koji se koriste na tenkovima Leopard 2 i drugim borbenim vozilima. Kipar će dobiti 12 borbenih helikoptera H145M.

Nakon ove informacije, poslanica Levice Sevim Dagdelen, koja je u Odboru za spoljne poslove Bundestaga, oštro je kritikovala odluku vlade o izvozu oružja i vojne opreme. Ona je rekla da vlada masovno isporučuje naoružanje u ratne i krizne oblasti, kao što su Niger ili Indija.

– Posebno je perfidno isporučivati oružje obema stranama u sukobu, kao u slučaju Pakistana i Indije ili Turske i Kipra, prema sloganu „Nemačko oružje širom sveta“ – naglasila je Dagdelenova i zaključila da jedini koji profitiraju od ove neodgovorne politike jesu nemački proizvođači naoružanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор