Nemačka ove godine izvezla oružja za 8,35 mlrd. €

U toku ove godine, nemačka vlada je odobrila izvoz oružja ukupne vrednosti od 8,35 milijardi eura, što je drugi po vrednosti iznos u istoriji ove zemlje, budući da je prošlogodišnji izvoz oružja vredeo čak 9,35 milijardi, prenosi agencija DPA.

Vladajuća koalicija socijaldemokrata i Zelenih prošle godine je tražila da se izvoz oružja smanji i da se za to usvoji odgovarajući zakon o kontroli isporuka. Međutim, rat u Ukrajini je doveo do potpunog obrta, te je kancelar Olaf Šolc u svom govoru u februaru najavio raskid sa principom da se oružje ne šalje u područja gde su sukobi, a kojeg se Nemačka držala unazad decenijama.

Tako je više od četvrtine ovogodišnjeg izvoza oružja otišlo je u Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo privrede na zahtev Sevim Dagdelen, poslanice Levice. Ukupna vrednost poslatog oružja iznosila je 2,24 milijarde eura, a kontigent je uključivao i teško naoružanje, poput protivvazdušnih tenkova Gepard, 14 haubica 2000, pet višecevnih bacača raketa i protivvazdušni sistem Iris-T.

Pored toga, Nemačka je i u druge zemlje izvezla oružje, i to u vrednosti većoj od šest milijardi eura. Poređenja radi, za 16 godina vladavine Angele Merkel cifra od šest milijardi je bila premašena svega pet puta. Zbog svega toga, levičarska poslanica Dagdelen je oštro kritikovala vladu optuživši je da „beskrupulozno isporučuje oružje u ratna i krizna područja i profitira od sukoba i smrti“.

Inače, posle Ukrajine, najvoše nemačkog oružja isporučeno je Holandiji (1,83 milijardi eura), SAD (863,7 miliona), Velikoj Britaniji (453 miliona) i Mađarskoj (249,2 miliona), koje su sve četiri članice NATO. Među prvih 10 su i Australija (196,1 milion), Singapur (175,1 milion) i Južna Koreja (166,5 miliona), koje nisu članice NATO, niti EU, mada se u izvoznoj statistici Australija izjednačava sa zemljama NATO alijanse.

Inače, ukupna vrednost oružja izvezenog u treće zemlje pala je sa 63,6 na 38,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Visok udeo u 2021. bio je najviše zbog Egipta, kojem je prethodna vlada odobrila slanje ratnih brodova, PVO sistema i drugog naoružanja za čak 4,34 milijarde eura.

Prethodna vlada je prošle godine, samo u poslednjih devet dana svoje vladavine, odobrila izvoz naoružanja u vrednosti od gotovo pet milijardi eura, iako je već bila u tehničkom mandatu, i samo je zbog toga oboren rekord od više od devet milijardi eura vrednosti oružja koje su izvezle nemačke firme.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор